Изследователи търсят хиляди доброволци в САЩ и Европа, за да тестват първата потенциална ваксина срещу лаймска болест от 20 години насам - с надеждата да се справят по-добре с опасността, пренасяна от кърлежи, съобщи Асошиейтед прес.
Лаймската болест е все по-голям проблем, тъй като случаите на заболяването се увеличават, а затоплянето на времето спомага за разширяването на местообитанията на кърлежите. Въпреки че отдавна има ваксина за кучета, единствената ваксина срещу лаймска болест за хора е изтеглена от пазара в САЩ през 2002 г. поради липса на търсене, което кара хората да разчитат на спрейове срещу насекоми и проверки за кърлежи.
Сега „Пфайзер“ и френската биотехнологична компания „Валнева“ се стремят да избегнат предишните капани при разработването на нова ваксина, която да предпазва както възрастни, така и деца на 5 години от най-разпространените щамове на лаймска болест на два континента.
„Мисля, че последния път не беше осъзната сериозността на лаймската болест и колко много хора засяга“, каза пред АП отговарящата за ваксините във „Пфайзер“ Анналиеса Андерсън.
Не е ясно точно колко често се появява лаймската болест. Центровете за контрол и превенция на заболяванията се позовават на застрахователни данни, според които всяка година в САЩ 476 000 души се лекуват от лаймска болест. Според Андерсън от Pfizer годишните инфекции в Европа са около 130 000.