Посланикът на Камбоджа в САЩ заяви, че прехвърлянето на 30 антики от американските правоприлагащи органи в страната му е връщане на "душите на нашата култура", съобщи Асошиейтед прес.
Посланик Кео Чиа говори на церемония, на която скулптура от X в., "Сканда на паун", беше сред няколкото произведения на изкуството, служещи за фон, докато американски и камбоджански официални лица описваха въздействието, което връщането на 30 антики ще окаже върху страната от Югоизточна Азия.
"Това е като връщане на душите на нашата култура обратно към нашия народ", каза Чиа. "Ние сме много благодарни.“
Посланикът похвали сътрудничеството между САЩ и Камбоджа за връщането на антиките, но също така заяви, че те се борят с един „глобален проблем“, който продължава. Той допълни, че „трябва да се ангажираме и да продължим борбата си“, за да предотвратим по-нататъшни грабежи и да спрем разграбването на ценни произведения на изкуството чрез използваните от мародерите инструменти, което понякога води до отсичане на парчета от скулптури. 
Според прокурора на САЩ Дамиан Уилямс, който беше домакин на събитието,  организирани мрежи за плячкосване, включително мародери, свързани с червените кхмери, са изпратили статуите на Дъглас Лачфорд, известен търговец на антики, който след това ги е продал на западни търговци, колекционери и институции. Лачфорд умира, преди да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения в заговор за измама и други престъпления във федералния съд в Манхатън, отбеляза прокурорът. В крайна сметка обвинителният акт е отхвърлен поради смъртта му.
Уилямс посочи, че някои от скулптурите и артефактите от пясъчник и бронз са били предадени от собствениците им, когато американските власти са им съобщили, че са откраднати. Други са били предявени чрез съдебни искове. Те варират от бронзовата епоха до XII век.