САЩ няма да диктуват избора на Африка, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, въпреки че търсят подкрепа от 54-те държави на континента в опитите си да изолират Русия заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.
Блинкън представи нов стратегически документ за Субсахарска Африка в Университета в Претория - столицата на Република Южна Африка (РЮА), в рамките на обиколка на континента, която ще го отведе също в ДР Конго и Руанда.
Неговата визита съвпада с изостреното геополитическо съперничество между някогашните световни суперсили, откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари. РЮА бе една от 17-те африкански държави, които се въздържаха в ООН при гласуването на осъдителна резолюция срещу Русия.
Посещението идва две седмици, след като руският външен министър Сергей Лавров направи обиколка в четири африкански държави, където упрекна Запада, че се меси във вътрешните работи на Африка. Френският президент Еманюел Макрон използва африканската си обиколка по същото време, за да обвини Русия, че умишлено създава глобална продоволствена криза.
"Прекалено често към африканските страни са се отнасяли като към инструменти за напредъка на други държави, вместо като към творци на собствената си съдба", каза Блинкън и добави: "Те са призовавани да вземат страна в съперничествата между великите сили, които са далеч от ежедневните проблеми на собствените им народи".
Стратегическият документ подчертава заплахите, които представляват Китай и Русия за интересите на САЩ в този регион със засилващо се значение.
Африканците често негодуват, че регионът им става сцена на съперничество между Китай, Русия и Запада. Руската инвазия в Украйна засили отдавнашното съперничество за африканските природни ресурси, търговията и връзките в областта на сигурността с Африка.
Речта на Блинкън отрази тези настроения.
"САЩ няма да диктуват избора на Африка, нито трябва да го прави някой друг", каза Блинкън и добави: "САЩ признават, че африканските страни страдат от  бича на тероризма и несигурността. Но отговорът на този проблем не е "Вагнер", или която и да било друга наемническа група. Отговорът е да се работи за изграждане на по-ефективни и подотчетни африкански сили за сигурност".