Русия уведоми САЩ, че временно преустановява инспекциите по Договора за стратегическите нападателни въоръжения - Нов СТАРТ на своите обекти, подлежащи на инспекции по силата на това споразумение. Това се казва в разпространено днес изявление на руското министерство на външните работи, предаде ТАСС.
"На 8 август 2022 г. Руската федерация официално информира по дипломатически канали САЩ, че нашата страна временно изважда от инспекционна дейност по Договора за стратегическите нападателни оръжия своите обекти, подлежащи на инспекции по този договор. Това изваждане се разпространява също и върху обекти, където може да се провеждат предвидените от договора демонстрации", пише в изявлението.
"Бихме искали особено да подчертаем, че взетите от нас мерки са с временен характер", отбелязва руското министерство на външните работи.
То уверява, че Москва е била принудена да прибегне към подобни действия "вследствие на упорития стремеж на Вашингтон без предварително съгласуване да постигне подновяване на инспекционната дейност при условия, които не отчитат съществуващите реалности, създават за САЩ едностранни предимства и на практика лишават Руската федерация от правото на осъществява инспекции на американска територия".
Русия се стреми да осигури функционирането на всички механизми на Договора Нов СТАРТ в строго съответствие с принципите на паритета и равноправието на двете страни по него, се подчертава в изявлението.
Тези принципи сега се нарушават, тъй като заради едностранните антируски санкции е прекъснат нормалният авиационен трафик между Русия и САЩ,  а също така въздушното пространство на редица страни е затворено за руски самолети, доставящи руски инспекционни екипи в точките на влизане на американска територия, отбелязва ТАСС.
"Освен това аналогични пречки за пристигането в Русия на американски инспектори не съществуват. Руското външно министерство повдигна този въпрос пред съответните страни, но не получи отговор", се посочва в изявлението.
Договорът Нов СТАРТ, който влезе в сила през 2011 г., ограничава броя на ядрените бойни глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, разгръщането на наземни и базирани на подводници ракети, както и на и бомбардировачи, които могат да доставят подобни оръжия, припомня Ройтерс.