Съединените щати обявиха днес, че ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна. Тя ще бъде на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.
Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в момент, когато Русия прехвърля войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива.
Новата американска оръжейна помощ за Украйна включва допълнителни ракети за вече предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), хиляди артилерийски снаряди, системи за минометен огън, противотанкови ракети "Джавлин", както и други муниции и военна техника.
Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на САЩ HIMARS артилерийските системи играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии.
С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от Съединените щати на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. От август миналата година Пентагонът е предоставил общо 18 пъти военна техника от своите запаси на украинските въоръжени сили, отбелязва АП.
"На всеки етап от този конфликт ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите си условия на бойното поле", каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал.
Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.
През последните четири месеца от избухналата преди близо половин година война Русия се е съсредоточила върху превземането на Донбас. Руските въоръжени сили постепенно напредват в промишления регион в Източна Украйна, а на други места се опитват да спрат украинската армия с ракетни удари, отбелязва АП.
Поредният пакет американска оръжейна помощ за Украйна не включва нови HIMARS.
Колин Кал припомни, че това са системи с прецизно насочване, предназначени за поразяване на конкретни мишени. Украинските въоръжени сили нямат нужда от стотици HIMARS, за да постигнат съответния ефект, към който се стремят, обясни той.
Съединените щати вече предоставиха на Украйна 16 HIMARS, припомня АП.
Колин Кал заяви още, че САЩ и съюзниците им все още преценяват дали да доставят военни самолети на Украйна. "Не е изключено западни самолети" да бъдат част от по-нататъшни пакети оръжейна помощ, отбеляза той.
В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски почти всеки ден призоваваше Запада да даде военни самолети на страната му, за да може тя да защитава своето въздушно пространство. Съединените щати и други държави от НАТО обаче не изпълниха молбата на Зеленски поради опасения, че е възможно да се окажат по-директно въвлечени във войната в Украйна, отбелязва АП.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства новата оръжейна помощ, предназначена да промени хода на конфликта, съобщи Франс прес.
В комюнике той обеща Съединените щати да продължат да се координират с Украйна, за да засилят позицията й "на масата за преговори".
По оценки на Колин Кал от началото на конфликта са били убити или ранени между 70 000 и 80 000 хиляди руски войници, съобщи Ройтерс.