Унгария наложи глоба от близо 764 000 евро на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair), която включва в цената на билетите извънредната такса върху свръхпечалбите на компаниите, въведена от правителството на Виктор Орбан за борба с инфлацията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. 
Организацията за защита на потребителите е установила нарушение на закона, тъй като авиокомпанията е измамила потребителите чрез нелоялни търговски практики, написа във Фейсбук министърката на правосъдието Юдит Варга. Тя уточнява, че глобата е 300 милиона форинта (763 950 евро) и изразява решителността си да защитава унгарския народ срещу поскъпването на живота, в период на инфлация и по време на войната в Украйна.
Националистическото правителство на Виктор Орбан е в конфликт с "Райънеър", най-голямата авиокомпания в Унгария, след като въведе такса върху допълнителните печалби на някои компании, с която финансира политиката си на ограничаване на цените на енергията и хранителните продукти.
Заради тази такса "Райънеър" кара пътниците да плащат между 10 и 25 евро на билет от 1 юли, включително и за резервации преди тази дата. При въвеждането й през юни главният изпълнителен директор на авиопревозвача Майкъл О'Лиъри предложи да подари на унгарското правителство брошура по "икономика за глупаци", упреквайки го, че това е "идиотска такса", която може да доведе до главоломен срив на полетите в Унгария. Авиокомпанията веднага обяви, че ще прехвърли налога на клиентите си.