Бебе на 4 месеца от щата Мериленд, САЩ претърпяло животоспасяваща операция за отстраняване на тумор в мозъка, съобщава LiveScience. Образуванието в главата на пеленачето е било от растящи в мозъка зъби.
Лекарите заподозрели, че нещо не е наред с момчето, когато главата му започнала да нараства с по-бързи темпове, отколкото е нормално за бебетата . Скенер на мозъка показал, че той е имал краниофарингиома - рядък тумор на мозъка. Образуванието можело да се увеличи до размера на пинг-понг топка и съдържало структури характерни за челюстта. Специален анализ на краниофарингиома показва, че се състои не само от същите клетки, като на зъбите, а от реални зъби.

„Не всеки ден виждате зъби  в мозъка. В краниофарингиома ,това е нечувано", обяснил д-р Нарлин Бюту, който извършил операцията по премахването на образуванието. „Туморът предоставя допълнително доказателство, че краниофарингиомът се развива от същата ембрионална тъкан, която отговаря за изграждането на зъбите”, твърди неврохирургът .

"Бебето в момента се възстановява от операцията, но туморът е унищожил нормалните връзки, с които да се регулира производството на хормони от хипофизата му. Затова най-вероятно малчуганът ще бъде на хормонално-заместителна терапия до края на живота си . Той се справя изключително добре”, обяснява д-р Нарлин Бюту . Според него преди модерната хирургична ера това дете не би оцеляло, защото туморът е заемал голямо поле в центъра на мозъка му.