Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на Украйна, не може да има преговори с Украйна или с международните ѝ съюзници, съобщи Ройтерс.
"Ако окупаторите продължат по пътя на организирането на псевдореферендуми, ще си затворят всеки шанс за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито руската страна очевидно ще се нуждае в някакъв момент", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.
Руските сили и сепаратистките им съюзници вече контролират обширни територии в Източна и Южна Украйна. Зеленски подчерта, че Киев се придържа към позицията си, че няма да отстъпи никаква територия на Русия. "Няма да отстъпим нищо от това, което е наше", заяви украинският президент.
Представители на Русия и Украйна проведоха няколко кръга на преговори скоро след началото на руското нашествие, но на тях не беше постигнат особен прогрес. От март не са провеждани нови преговори, като всяка от страните обвинява другата за спирането им, припомня Ройтерс.