Плаващият под панамски флаг кораб “Навистар”, първият от трите плавателни съда със зърно, които напуснаха Украйна вчера, достигна черноморския вход на Босфора в Истанбул, съобщи Анадолската агенция.
Корабът превозва 33 тона царевица за Ирландия и ще бъде инспектиран от представители на Съвместния координационен център от Турция, Русия, Украйна и ООН. 
Очаква се пристигането в Истанбул и на кораба "Поларнет", плаващ под турски флаг с 12 хиляди тона царевица към пристанището Карасу в Турция, а също и на кораба "Рожен", който е регистриран в Малта и превозва 13 хиляди тона царевица за Великобритания.
В понеделник от Одеса потегли първият кораб (плавателният съд "Разони", превозващ 27 000 тона царевица). 
Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. В Истанбул е създаден Съвместен координационен център, който инспектира товарите.