Вторият концерт на световноизвестния Оркестър на двореца Шьонбрун-Виена в България ще се състои тази вечер на откритата сцена в крепостта "Царевец", част от Седмия сезон на Фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново.  БТА е медиен партньор.
От крепостта „Царевец“ - сърцето на историческата и духовна столица на България, започнаха концертите на оркестъра на Шьонбрун. Пред стотици зрители снощи на откритата сцена на крепостта „Царевец“ музикантите от оркестъра, който тази година отбелязва 25 години от своето основаване, започнаха от България световното си турне, посветено на 200-годишнината на Йохан Щраус.
Под диригентството на  Гуидо Манкузи, под овациите на публиката, оркестрантите представиха емблематични за династията Щраус произведения като “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон” и още вълнуващи творби. След Велико Търново лятното турне на музикантите ще премине през Варна и София.
Фестивалът „Сцена на вековете“-2022 ще продължи на 29 август с премиерното заглавие на Варненската опера „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. На 3 септември на Царевец във Велико Търново и за първи път у нас ще гостува Букурещката национална опера с „Риголето“ от Джузепе Верди. Спектакълът е на световноизвестния оперен режисьор от австралийски произход Стивън Барлоу. Той пренася историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който, поради безразсъдните си заговори, губи собствената си дъщеря Джилда, в Чикаго в началото на 1929 г. Финалът на сезона ще е на 10 септември със сюрреалистичния танго спектакъл от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Опера Пловдив.