Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще направи изявление по скандала за подслушването на телефони на журналист и опозиционен лидер в понеделник, според правителствени източници, съобщават гръцките медии.
По информация на телевизия Скай Мицотакис няма да чакат парламентът да възобнови работата си след лятната почивка, за  да разгледа случая.
Вчера говорителят на правителството Янис Иконому каза, че правителството подкрепя идеята както за формирането на анкетна комисия във връзка със скандала с подслушването, така и за повторното свикване на парламентарната комисия по институциите и прозрачността, информира „Катимерини“.
Случаят с подслушването, който влезе в общественото полезрение последната седмица, доведе до оставките вчера на Григорис Димитриадис от поста генерален секретар на премиера и на Панайотис Контолеон от поста ръководител на Националната разузнавателна служба.
Контолеон е подал оставката си "след погрешни действия, открити по време на законни процедури за подслушване", се посочва в съобщение на кабинета на министър-председателя.
Миналата седмица лидерът на опозиционната лявоцентристка коалиция ПАСОК-Движение за промяна Никос Андрулакис подаде жалба до прокуратурата за опит за подслушване на мобилния му телефон с шпионски софтуер Предейтър (Predator).
Първоначалното разследване малко след това разкри, че разузнаването е подало заявление за “премахване на тайната” на мобилния телефон на Андрулакис и е следяло обажданията на лидера на ПАСОК, използвайки процедурата на „законно подслушване“, отбелязва Катимерини.
През април гръцкият финансов журналист Танасис Кукакис каза, че е бил уведомен от правозащитната група Ситизън лаб (Citizen Lab), че телефонът му е бил следен със софтуера Предейтър от юли до септември 2021 г. Прокуратурата в Атина започна проверка по случая.