Демонстрация на ръчно изработени украси по методите на совалкова дантела, копривщенско кене и фриволите е част от съпътстващите прояви на дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество. Тазгодишното фолклорно празненство е под надслов „България пее в Копривщица“ и ще продължи до 7 август.
Жителите и гостите на Копривщица имат възможността да разгледат изработките в музейните обекти „Лютова къща“, „Тодор Каблешков“, „Любен Каравелов“, Старата тепавица. 
„Струва ми се, че някак си се възражда интересът към фолклора и тези техники, които имат модерно приложение. Сега вече никой не си прави салфетки за масата, модерни са ни домовете, но биха могли да се направят бижута“, разказа за БТА Йорданка Николова, част от групата жени, наречени „СедянкаТа“ от София.
Кенето е шита дантела, която е била много популярна в България, специално в Копривщица, обясни тя.  Николова уточни, че то се е правело върху конски косъм с много тънки копринени конци. Шиело се е върху пазвите и ръкавите на празничните ризи и не е било за всеки ден, защото е било трудоемко и скъпо, добави жената. Имало е жени, които правят еднообразната основа, а по-големите майсторки - украсите. Не е много ясно как техниката е стигнала до България, каза Йорданка и посочи, че в различните райони на страната моделите са различни. Като по-непопулярна техника у нас тя определи фриволите. Този метод е интересен и много красиви неща могат да бъдат направени чрез него. 
Сред планираните прояви, съпътстващи събора, са и изяви на български фолклорни групи извън конкурсната програма. Зрителите могат да се насладят на изпълненията им на сцена „Старото училище“. 
Съборът е много важен. Тук си дават среща много колективи, които съхраняват българските бит и култура, българските песен и танц, каза Валери Горанов, представител на читалище „Постоянство“. Той е в Копривщица с танцьори от фолклорен танцов ансамбъл „Дунав“ и фолклорен състав „Северняче“. По думите му това е хубаво мероприятие, което за пореден път доказва, че е необходимо.
Изпълняваме песни и танци, хора от всички фолклорни области на България, уточни Валери. Той добави, че това се случва с голямо желание и за да се съхрани истинското българско наследство.
 
На 5, 6 и 7 август в Копривщица се провежда дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българска телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.