Продажбите на култивирана риба са се повишили до 10-годишен максимум през 2021 г., но секторът е обезпокоен от последиците от засиления инфлационен натиск върху икономиката, се казва в проучване на Гръцката организация на производителите от сектора на аквакултурата (HAPO), предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА
По-конкретно, продажбите на култивирана риба са достигнали 131 250 тона на стойност 636 милиона евро, което е със 7 процента повече като обем и 10 процента повече като стойност в сравнение с 2020 г. Ципурата и лавракът представляват 96 процента от продажбите (125 550 тона). Износът възлиза на 100 361 тона на стойност 499 милиона евро през 2021 г., което е с 9 процента повече като обем и стойност в сравнение с предходната година.
Износът, покриващ 80 процента, е бил разпределен за страните от ЕС и трети страни, а останалите 20 процента са били за вътрешния пазар. Италия, Испания и Франция остават водещите пазари за износ, покриващи 58 процента от гръцкото производство.
Въпреки засилената конкуренция средните цени на ципурата и лаврака са се повишили съответно с 1,5 процента и 6 процента.
Секторът казва, че поредица от отрицателни фактори в резултат на пандемията и руската инвазия в Украйна са повишили производствените разходи с 25 процента.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)