Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел потвърди, че е изпратил покана до президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти за среща в Брюксел на 18 август, предаде Танюг.
Борел написа в Туитър, че кани Вучич и Курти в Брюксел на 18 август, „за да обсъдят по-нататъшния напредък между Прищина и Белград“.
Говорителят на Европейския съюз Петер Стано потвърди преди това, че Вучич и Курти са приели поканата на Борел да отидат в Брюксел на 18 август, където специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак ще разговоря с тях.
Стано заяви, че темата на разговора ще бъде напредъкът в диалога между Белград и Прищина.
Напрежението в Косово се повиши в неделя, когато местни сърби блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Косовските власти отложиха прилагането на решението с един месец, а блокадите бяха вдигнати.
Сръбският президент Александър Вучич заяви на 3 август, че ще отиде в Брюксел за диалога с Прищина, но не очаква нищо от него и не знае за какво би разговарял с Курти.