Съборът не е някакво случайно събитие, не е само традицията. Той е част от националната идентичност, това показва кои сме ние. Това заяви пред журналисти служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той участва в тържественото откриване на дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в град Копривщица. „Без този събор нямаше да бъдем същите“, допълни Минеков.
Скоро ще има среща в ЮНЕСКО и ще занеса документи и материали, за да влезе събитието като световно значимо, подчерта той. Служебният министър посочи също, че ще държи „нашият събор да бъде оценен по достойнство“.
Три дни в сърцето на Средна гора среща си дават песните на Добруджа с Тракия, равноделните ритми на шопи със северняци и се надсвирват гайдите на Пирина с Родопа планина, отбеляза кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова.
Тази година събитието е под мотото "България пее в Копривщица" и се провежда от 5 до 7 август.  
Поздравителен адрес от името на президента Румен Радев бе прочетен. Своите поздрави са изпратили и областите управители на Софийска област, Област Хасково и кметът на Община Елин Пелин.
Очаква се над 6500 творчески състави и индивидуални изпълнители от 28-те административни области на страната да се включат в тазгодишното издание на събора. Из ливадите в местността "Войводенец" са обособени шест сцени, на които участниците в надпреварата да представят автентичен фолклор.
 
На 5, 6 и 7 август в Копривщица се провежда дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българска телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.