С мирно шествие жителите на село Микрево, общ. Струмяни, отдадоха почит към убития преди седмица 82-годишен Иван Чорбаджийски от селото. Престъплението беше извършено от двама младежи при грабеж от къщата на възрастния мъж. 
С плакати „Не искаме да живеем с убийци и крадци“ и „Тук няма място за убийци“, семейството на убития мъж и жители на селото тръгнаха от централния площад на Микрево, като преминаха по улиците, водещи до дома на Иван Чорбаджийски, където запалиха свещ в негова памет и отдадоха почит с минута мълчание.
Събралите се около двеста човека пред дома на убития мъж поискаха да бъдат взети допълнителни мерки за защита на местното население. Пред журналисти внучката на Иван Чорбаджийски Аделина Йовева каза, че исканията са за засилено полицейско присъствие, а ако това не е възможно, да се сформират граждански патрули. Сред другите искания е и поставяне на камери в селото. Сред исканията е и да се провери законността на къщите, в които живеят семействата на младежите, заподозряни за извършеното престъпление.
По думите на сина на убития възрастен мъж – Людмил Чорбаджийски, който преди седмица открива убития си баща в двора на къщата им, нападението спрямо него не е било провокирано по никакъв начин, а самият дядо Иван е познат в селото като добър и достоен човек.
На протеста днес дойдоха и жители на ромската махала в селото, които заявиха, че искат виновниците за убийството да бъдат наказани, а проблемните семейства да бъдат изселени.
Хората са възмутени и с основание, а исканията им са оправдани, каза пред репортер на БТА кметът на Микрево Венцислав Янев. Той посочи, че кражби от къщи и на земеделска продукция на местните хора се случват много често, но наказаните са рядкост. Селото е с около 2800 жители, но много от тях работят в градовете в региона и се прибират в Микрево през почивните дни, когато и установяват извършените кражби.
Убийството на 82-годишния Иван Чорбаджийски беше извършено на 29 юли около полунощ, а във връзка с престъплението бяха задържани младеж на 18 години и момче на 14 години. Прокуратурата повдигна обвинение срещу 18-годишния младеж, който с решение на Окръжен съд – Благоевград бе задържан под стража.