Шведски, датски и норвежки профсъюзи на пилотите гласуваха в подкрепа на приемането на колективния трудов договор, постигнат с авиокомпания SAS (САС) миналия месец, поради което няма да подновят стачката си, съобщиха днес профсъюзите, предаде Ройтерс.
САС преустанови около 3700 полета по време на 15-дневната стачка през юли, в резултат на която 380 000 пътници останаха блокирани.
В Дания 93 % от членовете на пилотския профсъюз гласуваха в подкрепа на споразумението.
"Изключително съм щастлив от голямата подкрепа за споразумението, не на последно място, след като преминахме през толкова дълъг и тежък конфликт", заяви Хенрик Тирегод, председател на датския Съюза на пилотите.
"Членовете ясно разбраха сериозността и това показва колко силно е единството сред пилотите", допълни той.
САС, която отдавна изпитва затруднения и подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ на втория ден от стачката, е изчислила, че протестните действия са й стрували повече от 145 млн. долара по време на обикновено  печелившия пиков летен сезон.
Сделката включва по-ниски заплати и по-дълго работно време за пилотите, но и ангажимент от страна на САС, чиито най-големи собственици са правителствата на Швеция и Дания, да възстанови на работа пилоти, които бяха уволнени по време на пандемията.