Последните действия на Китай около Тайван означават изоставяне на практиката за мирно решаване на проблемите и преминаване към принуда и употреба на сила. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещение във Филипините, предаде Ройтерс.
На пресконференция в Манила той осъди Китай за ракетните стрелби в Тайванския проток и за оттеглянето от климатичните преговори. По думите на Блинкън Вашингтон ще се постарае да запази отворени каналите за комуникация с Пекин, за да се предотвратяват недоразумения.
Блинкън бе приет от новоизбрания филипински президент Фердинанд Маркос Младши, който подчерта, че визитата на Нанси Пелоси в Тайван е показала важността на отношенията между Филипините и САЩ. По думите на Маркос посещението на Пелоси в Тайван не е повишило напрежението, което и преди е било високо.
Американският гост увери домакина, че десетилетният съюз между страните им "е здрав и ще става по-здрав". "Ние се придържаме към договора за съвместна отбрана" и ще си съдействаме с Филипините в отразяването на споделените предизвикателства, каза Блинкън.
Връзките между Вашингтон и Манила бяха разклатени заради опитите за сближаване с Пекин на предишния филипински президенте Родриго Дутерте, припомни Ройтерс.