Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с камбоджанския опозиционен лидер Кем Соха по време на посещението си в Пном Пен днес и изрази притеснения за заплахите срещу демокрацията в страната по време на интервю с премиера Хун Сен, предаде Франс прес.
Хун Сен управлява Камбоджа повече от 37 години. През 2018 г. партията му спечели всички места на национални избори.
През юни съд в Пном Пен осъди около 60 членове на опозицията, включително американец от камбоджански произход, в процес за държавна измяна, който според правозащитни групи е политически мотивиран.
Блинкън заяви, че е повдигнал темата за демокрацията по време на срещата си с премиера.
"Едно от нещата, които пречат на укрепването на отношенията между нашите две страни, е нашата загриженост за влошаването на зачитането на човешките права и демократичните институции тук, в Камбоджа", заяви ръководителят на американската дипломация по време на среща с медиите.
Блинкън добави, че се е срещнал с камбоджанския опозиционен лидер Кем Соха, съден за държавна измяна. Процесът му продължава от януари 2020 г.  и може да му попречи да участва в националните избори догодина.
В навечерието на местните избори преди два месеца службата на ООН по правата на човека заяви, че е загрижена за съобщенията за възпрепятстване на опозицията в една "парализираща политическа обстановка".