Количеството на изнесеното зърно от Украйна през Черно море ще бъде между 2 и 5 милиона тона месечно, съобщи базираният в Истанбул Съвместен координационен център (СКЦ).
С началото на пълномащабната реализация на инициативата (в рамките на споразумението за безопасен превоз на зърно от украинските пристанища) капацитетът за износ от трите украински пристанища може да достигне от 2 млн. тона до 5 млн. тона месечно, се казва в изявление на центъра. 
В нeго се отбелязва, че зърно от Украйна се доставя в цял свят.
От Съвместния координационен център посочиха още, че доставките на зърно от Украйна се извършват по морския хуманитарен коридор с дължина 111 морски мили и ширина 3 мили. Корабите, участващи в такива превози, трябва да спазват границите на коридора.
Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви вчера, че износът на зърно от Украйна в рамките на споразумението продължава без прекъсване. 
Доставките на зърно се осъществяват по план, без прекъсване, каза Акар, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ.
В понеделник от Одеса потегли първият кораб (плавателният съд "Разони", превозващ 27 000 тона царевица). Вчера Съвместният координационен център одобри отпътуването на още три кораба от Одеса и Черноморск. Те превозват 58 000 тона зърно. 
Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. В Истанбул е създаден Съвместен координационен център, който инспектира товарите.