Американският десен теоретик на конспирацията Алекс Джоунс трябва да плати по иск от родителите на дете, убито през 2012 г. при стрелба в училище „Санди хук“ общо 49,3 милиона долара за нанесени щети за невярното твърдение, че масовото убийство не се е случило, решиха съдебни заседатели в Остин, щата Тексас, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Масовото убийство се случи на 14 декември 2012 г. в началното училище „Санди хук“ в Нютаун, щата Кънектикът, 
Сумата беше по-малка от иска на родителите за 150 млн. долара. На Нийл Хеслин и Скарлет Люис, чийто шестгодишен син Джеси Люис бе сред 20-те деца и шестимата  души от педагогическия персонал, убити в най-смъртоносното училищно убийство в американската история, на вчерашното заседание на съда вече беше присъдено обезщетение от 4,1 млн. долара.
Тогава Джоунс нарече присъдата голяма победа. Но в последния стадий от двуседмичния процес днес същото съдебно жури в Остин осъди основателя на уебкаста „Инфоуорс“ на плати глоба от още 45,2 млн. долара наказателни щети. Такива се присъждат, за да се накаже ответникът за особено неприемливо поведение, извън обезщетението, присъдено на хората, които е ощетил. Големият размер на глобата се разглежда също като възможност на членовете на журито да  изпратят широко социално послание и да възпрат подобно поведение в бъдеще, посочва АП.
Адвокатите на семейството призоваха членовете на журито да наложат такова финансово наказание, че да извадят уебкаста „Инфоуорс“ от бизнеса. Засега не е известно дали Джоунс и компанията майка на неговия уебкаст "Инфоуорс" - "Фри спийч системс" ще имат средства да удовлетворят иска, отбелязва АП.