Израелският премиер Яир Лапид заяви, че израелската армия е извършила операция в ивицата Газа, насочена срещу непосредствена заплаха, предаде Франс прес.
"Израел извърши една прецизна антитерористична операция срещу непосредствена заплаха", каза Лапид по израелската телевизия.  "Ислямски джихад" е прокси на Иран, който иска да унищожи израелската държава и да убие невинни израелци. Ние ще направим всичко, което трябва, за да защитим нашия народ", каза Лапид.
Той заяви, че Израел не е заинтересован от продължителна операция в ивицата Газа, но не се страхува от такова развитие на ситуацията, допълва ТАСС.
"Израел не е заинтересован от продължителни бойни действия в ивицата Газа, но не се бои от тях", заяви Лапид и допълни, че е уверен, че израелското общество ще даде широка подкрепа на израелските сили за сигурност. "Ще действаме толкова, колкото е нужно, за да ликвидираме заплахата за гражданите на нашата страна", заяви той.
По-рано днес Израел нанесе въздушни удари в Газа, при които, според палестински източници, са загинали най-малко 10 души, в това число и високопоставен палестински боец. Десетки са били ранени, предаде Асошиейтед прес. По време на тази операция в град Газа отекна взрив и дим се издигна над седеметажна сграда. 
След тези удари обаче от Газа бяха изстреляни три ракети по посока на Израел, предаде Франс прес. А палестинската групировка "Ислямски джихад" дори заяви, че е изстреляла по Израел над 100 ракети, допълва Асошиейтед прес.
Сирени прозвучаха в района на населени места в централните и южните части на Израел, предадоха световните агенции.
След този ракетен обстрел израелската армия съобщи, че Израел атакува в ивицата Газа складове, цехове за производство на оръжие и бойни позиции на "Ислямски джихад", допълва ТАСС. Ударите се нанасят в отговор на ракетния обстрел по централните  и южните райони на еврейската държава, извършен по-рано през деня.
Същевременно египетският канал "Екстра нюз" каза, че Египет посредничи между Израел и палестинците, за да предотврати ескалация на ситуацията, предаде Ройтерс.