Правителството на щата Кеби обяви, че ще инжектира 450 милиона нигерийски нари в началото на втората фаза на „Проект Нигерия за жените“ (NFWP), предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Заместник-областният управител Самаила Йомбе-Дабай съобщи това на кръгла маса с участие на медии, проведена в Бирнин Кеби, столицата на щата в петък.
Йомбе-Дабай, който е и щатски председател на проекта, каза, че същността на проекта е да се подобри поминъкът на жените в щата.
НАН съобщава, че проектът, който е подпомогнат от Световната банка, се изпълнява в районите на местното управление на Нгаски, Аргунгу и Маияма, за да промени стандарта на живот на жените в засегнатите райони.
NAN също така припомня, че Световната банка ще изразходва 15 милиона щатски долара за изпълнение на програмата в трите местни области на щата.
Йомбе-Дабай поздрави Световната банка и други заинтересовани страни за успеха, отбелязан в първата фаза на програмата.
В своите забележки държавният координатор на програмата Алхаджи Якубу Мохамед-Яури каза, че проектът Нигерия за жените „е водещ проект на федералното правителство, изпълняван чрез Министерството по въпросите на жените с подкрепата на Световната банка.
Той каза, че целите на проекта са да се подобри поминъкът на жените в целевите райони на местното управление на Нигерия.
Мохамед-Яури потвърди, че над 25 000 жени са се възползвали от индивидуалната субсидия за препитание, която е изплатена директно в техните банкови сметки.
NAN съобщава, че преди представянето на първата фаза на проекта правителството на щата е обещало да раздаде 250 модерни мини машини за обработка на ориз на жени, за да подобри качеството и производството на ориз в щата.
Проектът имаше за цел да ангажира жени в обучение на други жени за работа с мини машини за смилане на ориз.
Жените ще бъдат ангажирани и обучени как да работят с машините и на свой ред ще обучават други жени да боравят с машините.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)