Португалия, която е изправена пред недостиг на работна ръка в туризма и строителството, промени закона, който се отнася за чужденците в страната. Целта на документа, обнародван от португалския президент, е да се улесни имиграцията и по-конкретно приема на дигитални номади, предаде Франс прес.
Новият закон за имиграцията, гласуван от парламента на страната през юли, предвижда временните визи със срок от 120 дни за чужденци, които търсят работа, да могат да се удължават с допълнителни 60 дни.
Законът предвижда също така облекчаване на процедурите за издаване на визи за дигиталните номади - хората на заплата, които работят пътувайки, благодарение на възможностите, които предоставя работата от дистанция.
Текстът на закона беше приет на 21 юли с гласовете на Социалистическата партия, която разполага с абсолютно мнозинство в парламента, както и на лявата опозиция. Социалдемократическата партия, която е десноцентристка и е основна опозиционна сила, се въздържа, а крайнодясната "Стига!" не участва в гласуването.
"Португалия има нужда от имигранти заради своята демография, своята икономика и своята култура", заяви Ана Катарина Мендиш, министър по парламентарните въпроси в кабинета на министър-председателя.
Това облекчаване на процедурите е залегнало в споразумение в рамките на Общността на португалоезичните държави с цел придвижването на работници и студенти между страните членки, сред които са Бразилия и бившите португалски колонии в Африка.
Промяната в закона за имиграцията трябва да помогне най-вече на туристическия бранш, един от най-засегнатите от недостига на работна ръка не само в Португалия, но и в други европейски държави.
Секторът, който е един от основните двигатели за възстановяването на португалската икономика, беше сериозно ударен от здравната криза и сега има нужда от допълнителни 50 000 работници, изчислява Рита Батища Маркеш, държавен министър за туризма, търговията и услугите.
Според последното преброяване на населението от 2011 г., броят на чужденците, които пребивават в Португалия е нараснал с 40% през последните десет години до повече от 550 000 души, на фона на общо 10,3 милиона жители, но дори това не е достатъчно за обръщане на тенденцията на демографски спад през този период.