Три месеца след създаването си, от българската компания за краткосрочен наем на велосипед Cyrcl съобщиха, че вече имат 100 велосипеда, с които покриват 17 квартала в столицата. Услугата дава възможност на потребителите да наемат от велосипедите, позиционирани на различни локации в София и да заплатят само броя минути, които са ги използвали за придвижване от една точка до друга.
За да се възползват, потребителите трябва да изтеглят приложението Cyrcl, налично в App Store и Google Play, на мобилното си устройство и с негова помощ да открият най-близкото колело. Велосипедите се отключват със сканиране на идентификациония баркод. Те могат да се използват в продължение на до 24 часа и да бъдат освобождавани навсякъде в обслужваните зони, стига да се спазват правилата за разумно паркиране. Потребителите се таксуват по 15 стотинки на минута до достигането на таксата за дневен наем в размер 18 лв. на ден. Това значи, че след втория час колелото може да се кара още 22 часа без допълнително заплащане, до достигане на 24 часа.
Велосипедите стимулират физическата активност и са бързи, без негативни ефекти върху околната среда, казват основателите на компанията Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева. Освен това не изискват зареждане, което ги прави по-ефективни в сравнение с електрическите тротинетки, скутери и автомобили, добавят те.
В допълнение велосипедите съвсем буквално биха могли да ни освободят чрез веригите си, защото се вписват успешно както в екологичните, така и в европейските приоритети, заложени в REPowerEU. Планът беше предложен от Европейската комисия (ЕК) на 8 март т.г. с цел Европа да прекрати зависимостта си от руски изкопаеми горива много преди 2030 г., като се започне с природния газ в контекста на руското нашествие в Украйна. Специално за БТА от Министерството на енергетиката съобщиха съществена част от официалната българска позиция, заявена на извънредната среща на енергийните министри на Европейския съюз на 26 юли, според която България “изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива и обединяване на усилията за постигане на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за ЕС, както в представения на 20 юли 2022 г. пакет на ЕК "Спестяване на газ за подсигуряване на зимата". 

Към REPowerEU се присъединиха и от Европейската федерация на велосипедистите (European Cyclists’ Federation - ЕСF), асоциацията Cycling Industries Europe (CIE) и организацията на производителите на велосипеди в Европа Confederation of the European Bicycle Industry (CONEBI), които публикуваха съвместна декларация. В нея са очертани осем ефективни препоръки за това как ЕС, националните правителства и хората могат да намалят зависимостта си от изкопаеми горива чрез колоездене, като същевременно правят значителни спестявания от разходи за гориво. Първата препоръка на коалицията е ЕС да използва REPowerEU, за да увеличи максимално потенциала на колоезденето за пестене на гориво. Манифестът е насочен и към вниманието на националните правителства, които биха могли да направят колоезденето по-привлекателно от финансова гледна точка, да изградят повече инфраструктура за колоездене, поощрят колоезденето като бизнес, намалят ограниченията на скоростта на моторните превозни средства и въведат по-чести недели без движение автомобили. На лично ниво ECF, CONEBI и CIE насърчават хората да заменят колите, докато пътуват през седмицата, с велосипеди и да планират повече туристически ваканции с колоездене.

В множество западни страни краткосрочният наем на велосипед е утвърден бизнес модел и вярваме, че бързо ще набере фенове като здравословен, изгоден, бърз и екологичен транспортен метод и на българския пазар, споделят Маринов, Янков и Йончева от Cyrcl. За БТА от компанията добавиха, че наличните колела са произведени главно в България и Сърбия. С тях засега може да се направи едно или повече кръгчета в центъра на София, както и в кварталите “Зона Б-5”, “Яворов”, “Изток”, “Лозенец”, “Крива река”, “Иван Вазов”, “Хиподрума”, “Славия”, “Лагера”, “Бели брези”, “Стрелбище”, “Гоце Делчев”, “Мотописта”, “Красно село”, “Бъкстон” и “Манастирски ливади”. Екипът планира да увеличи зоните и наличните велосипеди в София, както и да разшири дейността си и в други градове.