Президентите на Русия и на Франция не са имали телефонни разговори от два месеца, защото Франция е неприятелска страна, с която дискусиите понастоящем не са необходими. Това заяви днес Кремъл, предаде Франс прес.
"Първо, Франция е неприятелска страна заради действията, които тя предприема спрямо нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и допълни, че руският и френският лидер не си говорят по телефона, защото смятат, че моментът не е настъпил и че понастоящем просто не е нужно да водят телефонни разговори. Ако възникне необходимост, те могат да си позвънят още в следващата минута, каза говорителят.
Последният официален телефонен разговор на Путин и Макрон датира от 28 май. Тогава в него участва и канцлерът на Германия Олаф Шолц и тримата обсъдиха съдбата на украинците, които са пленени от руската армия.
Преди това Макрон говори по телефона с Путин в началото на май, в началото на март и  пет пъти през февруари, когато нарастваше напрежението около Украйна. Преди това на 7 февруари той посети Москва и разговаря с Путин в опит да намали това напрежение.
Тези контакти на Макрон с Путин му навлякоха критики от някои хора и той бе упрекнат, че е поддържал регулярни контакти с руския държавен глава, без да успее да предотврати руската офанзива в Украйна.
Русия дефинира като неприятелски страните, които, подобно на Франция, наложиха санкции срещу нея след нейната инвазия в Украйна. Списъкът с неприятелските страни не спира да нараства. Сега в него са вече САЩ, Канада, Австралия, Обединеното кралство, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Тайван и всички страни от ЕС.