Изворът на река Темза в Англия се е преместил с осем километра надолу по течението за първи път в историята, предаде ДПА. 
Части от коритото в Глостършир редовно пресъхват през лятото. Експерти обаче определят като тревожен знак за въздействието на климатичната криза това, че Темза започва да извира толкова далеч надолу по течението.
Констатацията е направена след засушаване, продължило седмици и температури, превишили 40 градуса по Целзий в райони на Обединеното кралство миналия месец.
"За съжаление, това, което виждаме при извора на емблематичната река Темза, е показателно за ситуацията, пред която сме изправени в цялата страна, сега и в бъдеще", казва Кристин Колвин от движението "Ривърс тръст".
Изворът на Темза се мести на изток от Кембъл, на юг от Сайрънсестър, отвъд Съмърфорд Кейнс.
Председателят на общинския съвет Джон Уитуел казва, че плиткото речно корито в Съмърфорд Кейнс пресъхва през повечето лета. "Забелязвам го, защото редовно вървя край Темза и кучето ми обича да се къпе, което не може да прави, когато е сухо".
Дължината на река Темза традиционно е около 346 километра, тече източно от Котсуолд през Лондон и се влива в Северно море.
Това е втората най-дълга река в Обединеното кралство след Севърн и се използва за ежегодното състезание с лодки между Оксфорд и Кембридж, отбелязва ДПА.