Полският регулатор на енергийния пазар ще сложи таван на цените на централното отопление, предаде специално за БТА полската агенция ПАП, цитирайки министъра по въпросите на климата и околната среда Ана Москва в петък.
Министър Москва каза на пресконференция, че според новите разпоредби увеличението на разходите за централно отопление ще бъде ограничено на ниво от 40 процента.
Тя каза, че новите закони са част от сложен законодателен пакет, насочен към всички потребители на отопление.
Тя добави, че повишаването на разходите за енергия се дължи на нарастващите цени на газа и въглищата и обяви правителствени компенсации за топлофикациите, които са планирали да повишат тарифите си над нивото от 40 процента.
Също така министър Москва каза, че разходите в държавния бюджет за тази допълнителна защитна тарифа за отопление на домакинствата се оценяват на над 9 милиарда злоти (1,9 милиарда евро).
По-рано в петък Москва каза, че Полша ще предложи еднократна помощ на всички домакинства, които ползват за отопление източници, които не попадат в новите разпоредби, като субсидиите възлизат на 3000 злоти (638 EUR) за потребители на пелети, 2000 злоти (425 EUR) за мазут , 1000 злоти (212 EUR) за дърва и до 500 злоти (106 EUR) за пропан-бутан (LPG).
(Новина, избрана от полската агенция ПАП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)