Ще обявим търг за доставка на втечнен природен газ за България. Това каза в предаването „Още от деня“ на БНТ служебният министър-председател Гълъб Донев. 
На въпрос дали служебното правителство ще поднови преговорите за доставка на природен газ с „Газпром“, Донев отговори, че ще бъдат търсени всички сигурни доставчици на газ.
Ще търсим доставка на газ на достъпни цени, с предвидими доставки, така че да не правим търгове ден за ден, както се правеше до момента, коментира Донев. 
В момента проблемът с доставките на газ е много съществен. Анализът на „Булгаргаз“ е, че са осигурени доставките на газ за България до август, заяви служебният премиер. Той добави, че една трета от необходимите количества газ за България не са осигурени. 
По думите му служебното правителство ще положи всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде пуснат в експлоатация, защото той ще гарантира доставките на газ от Азербайджан. 
Относно решението на служебното правителство да бъде отменено решение на предишния кабинет от 22 юли в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на "Ай Си Джи Би“, Гълъб Донев каза, че във въпросното решение са били допуснати грешки в имената на членовете на съвета. 
Нас ни обвиняват в неща, които не са свършени от предходния кабинет или за неща, които предстои да свършим, коментира Донев. Той добави, че ще има приемственост на политики, които водят до подобряване на благосъстоянието на хората. 
Относно информацията, че Русия гони 14 български дипломати, Донев заяви, че консулството на България в Санкт Петербург ще бъде изправено пред ситуация от невъзможност да работи. Но Министерството на външните работи има план да обезпечи българското представителство в Русия, увери премиерът. 
В момента ситуацията, пред която е изправена Европа, е най-тежката след Втората световна война, коментира още Гълъб Донев. България е надежден, сигурен партньор на НАТО, но България има национални интереси, които трябва да отстоява, отбеляза той. Донев заяви, че няма риск България да бъде въвлечена във войната, но трябва да се положат всички усилия и да се следи това да не се случи.