Смятана отдавна за изгубена творба на британския графити артист Банкси се появи в галерия в центъра на Тел Авив, на час път с автомобил от бетонната стена на Западния бряг, където е нарисувана, съобщи Асошиейтед прес.
Преместването на рисунката, изобразяваща плъх с прашка, за която се предполага, че вероятно е израз на протест срещу политиката на Израел, повдига етични въпроси за премахването на творбата от оригиналното й място и за излагането на така силно политически заредено произведение в коренно различна среда от тази, в която е създадено.
Картината първоначално се появява край разделителната стена в гр. Витлеем на Западния бряг и е една от няколко, рисувани тайно около 2007 г. Сега тя е изложена в Градската галерия в сърцето на финансовия район на Тел Авив.
"Това е историята на Давид и Голиат", каза Коби Абергел, израелски търговец на изкуство, който е купил творбата. Той каза, че галерията просто е място, в което е изложено произведението и оставя интерпретациите на останалите.
Асошиейтед прес отбелязва, че не може независимо да потвърди автентичността на произведението. Абергел каза, че белезите върху бетона са като "пръстов отпечатък", който доказва, че това е същата картина като означената на уебсайта на твореца.
Пътешествието й от 70 километра от Западния бряг до Тел Авив е забулено в тайнственост. Над 400-килограмовият бетонен къс е трябвало д премине през израелската стена и през поне един граничен пункт.
Коби Абергел, който е партньор в галерията в Тел Авив, каза, че е купил творбата от палестинец във Витлеем. Отказва да съобщи цената и името на продавача, но твърди, че сделката била законна.
След като картината се появява на бетонната стена край Витлеем, самата тя става основа за графити от неизвестен, който изписва със спрей върху нея "Почивай в мир, Банкси плъх".
Палестинци изрязват картината и я пазят в частни домове до началото на тази година, каза Абергел. Той добави, че преместването станало възможно след деликатни преговори с палестинския му партньор и внимателно възстановяване за премахване на акрилната боя, напръскана върху произведението на Банкси. Масивният къс след това бил поставен в метална рамка и транспортиран с камион до Тел Авив. Подробностите за пътуването също не са потвърдени от независими източници, отбелязва Асошиейтед прес.
Творбата е изложена редом с други произведения на съвременното изкуство. Собственикът на галерията Барух Кашкаш казва, че блокът с размери близо два квадратни метра бил толкова тежък, че се наложило да бъде внесен с помощта на кран и едва бил преместен навътре в сградата.
Абергел обясни, че преместването на произведението не е било координирано с израелските военни и било организирано от палестинския му партньор. Той добави, че няма намерение да продава творбата.
Говорителят на палестинското министерство на туризма Жери Кумсиех коментира, че "това е кражба на собственост на палестинския народ".  Говорител на Банкси не отговори на запитванията за коментар, отбелязва Асошиейтед прес.