Община Разград няма да позволи закриването на културни институти. Това съобщиха от общинската администрация във връзка с изявления на музиканти от Разградската филхармония в местния вестник, че симфоничният оркестър на филхармонията ще престане да съществува в сегашния си вид и ще се превърне в камерен. 
В позицията на местната администрация се посочва, че в сферата на културата Община Разград винаги е имала ясна и последователна политика, която неизменно е отстоявала през всичките години. „В духа на тази политика тя не позволи да бъде закрит нито един професионален културен институт от 1989 г. досега. Няма да позволи това да се случи и през настоящата и следващи години“, заявяват от Общината.
Оттам добавят, че във времената, когато в страната масово закриваха театри, оркестри и професионални танцови ансамбли, разградските културни институти оцеляха благодарение на местната власт, подкрепена от културната общност в града.
„Съхраняването на професионалните културни институти за местната общност е важно, защото те задават естетическия модел, върху който да стъпват любителските театрални, музикални и танцови състави, за да се развиват и привличат все повече и различни поколения разградчани към тези изкуства“, добавят от администрацията.
Оттам припомнят на сегашното ръководство на Театрално-музикалния център (ТМЦ), както и на всички граждани, какви усилия положи Община Разград, за да съхрани своите професионални културни институти през 2013 и 2014 г. 
„Тогава търсихме и намерихме варианти и съмишленици, за да защитим разградската кауза. Успяхме благодарение на разбирането и подкрепата, както на отделни личности, така и на цялата разградска общественост. Именно вследствие на действията по защита на разградската кауза с постановление на Министерски съвет от 6 март 2014 г. бе създаден Театрално-музикален център – Разград. Според текста на документа той обединява Драматичен театър „Антон Страшимиров“, сцена „Назъм Хикмет“ и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, заявяват още от общинската управа. И допълват, че Община Разград застава твърдо и категорично зад всеки един от трите културни института, споделя солидарно финансовата им издръжка и подкрепя всяка тяхна инициатива. 
Община Разград кани ръководството на Театрално-музикалния център и представители на Разградската филхармония следващата седмица, в удобно за тях време и след предварителна уговорка, на среща-дискусия за състоянието и перспективите пред Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.
„Готови сме да изслушаме ръководството на Театрално-музикалния център и техните аргументи по повод Разградската филхармония. За нас обаче е важна и позицията на самите музиканти, поради което държим да чуем и мнението на настоящия ръководител на Филхармонията Иван Стоянов и на дългогодишния ръководител, сега съветник, Красен Иванов. Община Разград винаги е отворена за диалог, но в същото време е готова да се противопостави на всички опити за посегателство върху културните институти в ТМЦ, заплашвайки тяхната цялост“, допълват от общинската администрация.