Разграничаваме се от тримата министри, членове на БСП, които станаха министри в служебния кабинет. Това обяви пред медиите председателят на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията, посветено на предстоящите предсрочни парламентарни избори. 
"Разграничаваме се от членовете на Националния съвет, назначени за служебни министри в нарушение на устава на партията. Не носим политическа отговорност за техните действия оттук нататък, както и за цялото правителство. Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии, които и да са те. Тези, които са назначени за заместник-министри и областни управители, и заместник-областни управители, участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат от БСП и не като представители на партията", заяви Нинова. 
Тя посочи, че БСП не носи политическа отговорност за действията на тримата служебни министри - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев оттук нататък. Нинова поясни, както че те участват в лично качество в служебния кабинет, така и, че никога не е стоял въпросът за тяхното изключване от партията.
Смятаме за недопустима намесата на президента Румен Радев във вътрешнопартийни дела, включително и в тези на БСП, изтъкна още Нинова. 
Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите, обяви още председателят й. Борислав Гуцанов ще оглави предизборния щаб на левицата.
Днес Националният съвет одобри водачите на листи, местата на гражданска квота и коалиционни партньори, избрахме предизборен щаб, приехме коалицията, с която ще участваме на изборите, определихме график за провеждане на общинските конференции, добави тя. По думите й, след откриването на кампанията на Бузлуджа и след тези действия на Националния съвет, от левицата са напълно готови за една позитивна и добра кампания.
На въпрос дали тримата министри от служебния кабинет ще бъдат санкционирани и изключени от БСП, Нинова посочи, че никога не са имали намерение да ги изключват и те остават членове на БСП.
Позицията на Националния съвет на БСП за тримата членове на служебния кабинет е била приета със 104 гласа "за", петима - "против" и трима "въздържали се". 
Относно бъдещите коалиционни партньори Нинова информира, че в коалиция с БСП остават Тракийските дружества и "Екогласност". Тя съобщи, че подписват нови споразумения за подкрепа, извън тясната коалиция, с която ще се явят на изборите на 2 октомври, с около 10 леви партии. 
Избраният за председател на Националния предизборен щаб на левицата Борислав Гуцанов обясни, че предизборната платформа и програма ще бъде приета на следващо заседание на Националния съвет.
Кампанията ще бъде позитивна, нямайте съмнение в това нещо, с ясни послания какво ще постигнем след 2 октомври. Смятаме че действително на страната са необходими ясни и сигурни доставки на газ, за да може икономиката да върви възходящо, както през последните шест месеца, добави той. По думите му е необходима и сигурност в доставките на ядреното гориво. Това ще бъдат основните ни послания в областта на икономиката и на следващо място - основните социални придобивки, които направихме през последните шест месеца, как ги разширяваме, коментира Гуцанов.