„Обичам „Мистерията на българските гласове“. Обикнах ги, когато учих музика и ги ценя високо. Смятам, че е много трудно, това което правят певиците. Стилът на гласовете е невероятен! За съжаление, този стил от българската музика няма популярност по света, затова е трудно да научавам нови неща за вашата музика“. Това каза пред БТА бразилската певица Розалия де Соуза. Тя ще участва в откриването на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец тази вечер.
По време на концерта тя ще представи последния си албум „Inspirada“. Той е издаден на 25 март т.г., а боса нова певицата вече изпълни песните от него в София и Пловдив. „Аз съм много позитивно изненадана. Атмосферата на концерта в София ми беше много позната с децата и кучетата наоколо. В Пловдив хората наистина ме приеха и танцуваха с мен. Беше фантастично. Ако всеки ден концертите стават все по-добри, този в Боровец ще е най-добрият“, коментира Де Соуза. 
За песните в „Inspirada“ тя се вдъхновява от личния си живот. „Всяка песен от албума разказва епизод от кратката любовна история, която преживяхме с един човек“, каза певицата. По думите й, целият проект е вдъхновен от любовта. Самата Де Соуза е и съавтор на музикалните творби.
Розалия де Соуза е родена в Рио де Жанейро. Голямата й страст към музиката се дължи на нейния баща. През 1989 г. тя започва да учи теория на музиката, кубински перкусии, джаз и история на джаза в Рим. През 1994 г. Розалия де Соуза се запознава с продуцента и диджей Николо Конте и участва в проекта му „Фез“. Дебютният албум „Garota Moderna“ на Розалия де Соуза е записан през 2003 г. Година по-късно се появява неговата нова версия – „Garota Diferente“, съдържащ джаз интерпретации. Оттогава досега бразилската певица издава още четири албума.
Международният джаз фестивал поставя акцент върху джаз музиката в класически вариант, каза пред медиите д-р Татяна Илиева – директор на форума, чийто партньор е БТА. „Всяка година ще каним класически музиканти, които ще развиват този музикален проект“, допълни тя.
В програмата на фестивала е включена и джаз академия за деца. Тя ще бъде водена от Петя Станчева.
Тази година ще бъдат раздадени и три награди на името на д-р Емил Илиев. „Те ще бъдат присъждани по съответни заслуги, както и за хора, които имат дългогодишен принос за развитието на фестивала“, каза Илиева. В журито са Веселин Веселинов – Еко, който е негов председател, Иван Стоянов, и Цветан Недялков. „Довечера ще се връчи първата награда. Категориите са три – групови изпълнения, иновативни изпълнения и за международно участие“, коментира още директорът на фестивала.
В откриващата вечер ще свири и Биг бенд „Благоевград“. Музикантите излизат на сцената заедно с Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева. В програмата са включени суинг, фънк, поп, джаз стандарти и латино произведения. „С Васил Петров съм състудент от Музикалната академия. Мога да кажа, че това е човекът, който най-често е бил наш гост-солист. За репертоара сме се постарали да има от всичко по малко и в рамките на един час да има възможно най-популярни мелодии, произведения и пиеси… Подготвили сме и дуети. И Надя, и Кристина ще пеят с Васко“, коментира диригентът на бенда Борис Янев.
„Много се радвам, че фестивалът носи такова заглавие, защото мисля, че името на д-р Емил Илиев трябва да остане в историята на джаза в България. И се надявам и фестивалът да го има занапред дълги години така, както беше и фестивалът в Банско. Надявам се, че с това начало ще започне дълъг живот на фестивала в Боровец“, каза пред медиите и Надя Тончева. По думите й, джазът в България е във възход през последните години. „Много джаз фестивали се организират в страната. И аз правя такъв с по-малки размери. Той е в моя роден град Казанлък“, допълни тя.
Биг бенд „Благоевград“ е професионален оркестър, създаден през 1993 г. от Борис Янев. Освен джаз, музикантите свирят суинг, рок, фънк пиеси, поп балади, латино и бразилска музика. Гост-солисти на бенда са Васил Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Йълдъз Ибрахимова, Стефка Оникян, Петър Салчев, Весела Морова, трио Sentimental Swingers, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и др. Гостували са още джаз и госпъл певицата Джанис Харингтън, както и саксофонистът Крейг Бейли.
В програмата за откриването на джаз фестивала в Боровец е включено и триото на Влатко Стефановски. Пред публиката той ще свири заедно със своя син – барабанистът Ян Стефановски и бас китаристът Иван Кукич.