От малки пенсии и проблеми с водоснабдяването и електроснабдяването се оплакаха граждани от областта пред екипа на омбудсмана Диана Ковачева в изнесената приемна в Разград. Това съобщи началникът на кабинета на институцията Катя Христова-Вълчева след приемната, която се проведе в Общинския културен център. 
Тя посочи, че са получени различен тип жалби, които, обобщени, възпроизвеждат познато натрупване на проблеми на национално ниво. „Част от постъпилите сигнали се отнасят не само за нарушени права на отделни лица, а на общности в цели населени места, което означава, че резултатите от нашите проверки по тях ще засегнат много хора в района. Става въпрос за некачествено електроснабдяване и водоснабдяване в селата“, посочи Христова.
Имало е и граждани, които са изразили недоволство, че сметките им за вода са били некоректно съставени и надписани. Друга част от жалбите са били за нарушени пенсионни права, основно на хора, работили в чужбина, които не могат да си получат пълната пенсия тук. Постъпили са още жалби в сферата на социалните услуги, проблеми с финансиране на читалищна дейност. Друг сигнал е бил свързан със забавен строеж на паметник в Разград.
„Ще проверим сигналите и ще вземем отношение съобразно правомощията ни“, заяви Катя Христова-Вълчева. Тя благодари на Областната администрация в Разград за гостоприемството и осигурените добри условия за работа. 
Екипът експерти към омбудсмана беше в Разград два дни. Освен приемната за граждани днес, на среща с представители на институции и неправителствени организации вчера беше представен новият електронен формат за подаване на жалби, активен от началото на август. Кампанията за представяне на проекта „Електронна система за управление работата на администрацията на омбудсмана“ ще продължи следващата седмица със срещи в Силистра и Шумен.