В Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна се проведе урок по приготвяне на багрила от естествени материали. Способът е разработен от художничката Катя Димова, която е родом от Варна, учила е графика в Университета за приложни изкуства във Виена, след което специализира в Университета за изкуство и дизайн "Джошиби" в Токио, Япония. Понастоящем живее в Австрия, отдадена на изучаването на билките и по специално на багрилните качества на растенията, разказа тя.
Пред желаещите да научат тайните на естествените пигменти, Димова показа как да си добиеш жълто от див морков, виолетово от махония и черен туш от хвощ. Почти всички растения за своята демонстрация тя бе събрала от Морската градина във Варна. Могат да се направят бои и от кори и семе на авокадо, от черен бъз, арония, обелки от лук и листа на всякакви треви и храсти, както и от отпадъчни кухненски продукти. В специална книга, художничката показва ефекта от своите еко багрила върху хартия и плат. Трябва задължително обаче тъканите да бъдат естествени, а хартията – без химическа обработка.
Катя Димова ползва своята техника, за да прави авторски бродирани книги, сподели още тя за БТА. Боядисва сама дори конците, с които шие. Развива идеите си от 2019 г., фокусирана върху кръговрата на природата, органичната преходност на материалите и човешкото тяло. Изпробвала е вече над сто растения и е установила, че те дават пигменти с различна трайност и сила, като почвата и периодът на бране също оказват влияние върху цветовете. Полученият след изваряване или овъгляване пигмент се смесва с арабска гума и вода, за да се получи туш за рисуване, а платовете се боядисват чрез варене в цветната вода.
Всички посетители имаха възможност да разгледат пробите и да направят свои собствени рисунки с еко туш. Урокът бе организиран от Фондация “Гея” по повод нейната 5-годишнина. Варненската организация има опит в провеждане на събития за запознаване на младежи и възрастни с добри практики за опазване на околната среда. Инициира още и почиствания, залесявания, облагородяване на междублокови пространства. Съдейства редовно с доброволци за различни каузи.