На сцената на XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица ще се представят видински самодейци от 22 читалища и едно сдружение. Това съобщи за БТА Сашка Бизеранова от Регионалния исторически музей във Видин, член на журито, оценявало участниците. На специален преглед във Видинско бяха класирани участниците за събора. Те бяха селектирани от близо 500 участника от комисия с председател гл. ас. д-р Ивайло Първанов.
Класираните самодейци са от всичките 11 общини на област Видин и ще представят по автентичен начин културните традиции и фолклора на региона, автентични народни носии, ще пресъздадат стари народни местни обичаи, ще покажат своето танцово, певческо и музикално майсторство.
Според програмата на събора самодейците от област Видин ще се представят на Първа сцена, на 6 август след официалното откриване, от 11:00 до 16:30 часа.
На 5, 6 и 7 август в Копривщица се провежда дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българска телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.