Апел към жителите на община Ловеч за стриктно спазване на забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци отправят от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН). Специално внимание се обръща на кметовете и кметските наместници на селата от общината за контрол за спазване на правилата за пожарна безопасност. Причината за обръщението са зачестилите пожари в полски и горски територии. 
От РСПБЗН - Ловеч напомнят, че съгласно заповед на министъра на земеделието в периода от 25 юли до 7 август 2022 г. на земеделските стопани се забранява да извършват косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистването на храсти.
"Апелираме за стриктно спазване на забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)", добавят от противопожарната служба.
От там призовават разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. За да се предотврати самозапалване, прясното сено да се складира на дебел слой само, след като изсъхне.
В случай на пожар незабавно да се подаде сигнал на тел. 112.