В колекционната зала “Български военни униформи” на Националния военноисторически музей  (НВИМ) могат да се видят фелдмаршалските пагони на цар Борис III. За това разказват от музея на своята фейсбук страница. 
От НВИМ представят и тяхната история, която е свързана с 25-годишния юбилей от възшествието на престола на цар Борис III (3 октомври 1943 г.). Заради това събитие в Министерството на войната е взето решение той да бъде удостоен с най-високото военно звание – генерал-фелдмаршал от Българската армия.
Изработването на всички знаци на маршалското достойнство – параден и ежедневен жезъл, герб, служебен флаг и платинени парадни и всекидневни пагони с отличителни знаци, са поръчани в берлинската фирма „Gerb Godet & Co“. Проектът е дело на художника Димитър Гюдженов. 
Фелдмаршалските парадни и всекидневни пагони са с размери 120/40 мм. Върху десния пагон са поставени два кръстосани платинени маршалски жезъла, над тях – царска корона. Разликата между двата вида пагони е в цвета на специалното сърмено генералско шитьо, което при парадните е златно, а при всекидневните – със защитен цвят. 
Поради преждевременната смърт на цар Борис III (28 август 1943 г.) те не са връчени, но днес се съхраняват в Националния военноисторически музей, предадени от Министерството на народната отбрана през 1966 г.
Желаещите да разгледат още любопитни експонати, свързани с българската история, могат да посетят Националния военноисторически музей в работните му дни, сред които са и предстоящите събота и неделя, от 10 до 18 часа. /ИРС