Хърватия чества днес в Книн Деня на победата и отечествената благодарност и Деня на бранителя - 27 години след операция "Буря", съобщават хърватските медии.  
"Буря" е операция на хърватските въоръжени сили, проведена на 4-5 август 1995 г. В резултат бе ликвидирана самопровъзгласилата се на една трета от територията на Хърватия Република Сръбска Краина.  Книн бе обявен за столица на самообявилата се сръбска държава.
Преди началото на церемонията членове на семействата на загиналите, представители на Генералния щаб на хърватската армия и на държавното ръководство на Хърватия положиха венци на паметника на централния площад в Книн.
Президентът Зоран Миланович заяви в речта си, че Хърватия е изминала своя път трудно и не е получила нищо безплатно, като се съсредоточи върху положението на хърватите в Босна и Херцеговина и изселването на голям брой сърби през 1995 г., което бе предхождано, по думите му, от "алчността и глупостта на управляващите в Белград", предаде информационният сайт Индекс.
"Това е човешка трагедия, но тя бе предшествана от алчността и глупостта на сръбските управляващи. Дни преди "Буря" те отхвърлиха плана Z4, който не бе изгоден за нас, но хърватското ръководство беше готово да го приеме", каза Миланович.
"Операция "Буря" беше голям риск, голяма неизвестност, защото Хърватия нямаше дори муниции за повече от две седмици и трябва да сме наясно с това", каза президентът.
Що се отнася до днешна Сърбия, Миланович каза, че там не е никак трудно да бъдеш президент и още по-лесно е да бъдеш премиер, защото "там всички мислят еднакво".
"Не знам дали това е добре. Там има единство и за Косово, и за невъвеждането на санкции срещу Русия, и по други въпроси. Ако това е пътят, който Сърбия е избрала, не можем да помогнем, но няма и да пречим", каза Миланович и добави, че Хърватия има свои задължения.
Премиерът Андрей Пленкович на свой ред каза, че се повтарят опитите Хърватия да бъде обвинявана, че е прогонила сръбско население от хърватската територия, което по думите му не е вярно, защото е известно, че сърбите са били подтикнати да го сторят от ръководството в Белград.
Пленкович заяви, че операция "Буря" е била легитимна и че правителството "твърдо, както винаги досега, ще защитава хърватските бранители, пилоти и обвинените по време на войната и няма да позволи по какъвто и да е начин хърватските герои от войната да бъдат обвинявани".
Той обвини Сърбия, че не сътрудничи по въпроса за преследването на военнопрестъпниците, по въпроса за хърватските затворници в лагерите и за изчезналите лица.
Премиерът увери, че Хърватия ще работи за мир и сътрудничество и че ще защитава правата на всички национални малцинства, включително сръбското, което има свои представители в хърватския парламент и правителство.
Хърватия излезе от войната като победител, а операция "Буря" даде възможност и за установяването на мира в Босна, както и че "в Бихач бе предотвратено това, което се случи в Сребреница, а това беше геноцид".