Програмата на тазгодишните Богородични празници в град Шипка започва на 8 август, съобщават от местната администрация. Честванията се организират от Кметство Шипка и Народно читалище „Светлина – 1861“. 
Първото събитие от празничната програма е представянето на документалния филм „Кавал парк“, сниман в САЩ и в България, чийто продуцент, режисьор и сценарист е Богдан Дарев. Лентата е осъществена със съдействието на американски любители на българския фолклор и на сънародниците ни в САЩ и проследява житейския път на виртуозния музикант Александър Еплер. Главен продуцент е Българско общество „Пчела“. Специален гост на събитието в Шипка ще бъде кавалджията Васил Денев, чиято идея е създаването на филма. 
В програмата влиза и състезанието за Националната купа по колоездене „Шипка“, което ще се състои на 13 и 14 август. Проявата е включена в календара на Българската федерация по колоездене. 
Вечерта на 13 август на централния площад в Шипка ще се състои празничната програма „Музикална въртележка“, а на следващия ден в салона на НЧ „Светлина – 1861“ ще бъдат представени и фотоалбум и изложба „100 години назад“ с фотографии на Антип Обущаров. 
Кулминацията в програмата ще бъде на големия християнски празник Успение Богородично на 15 август. В едноименния храм ще бъде отслужена тържествена Света литургия от 9:00 часа. Следва изложба „Хлябът на българката“ и освещаване на традиционния курбан за здраве и благополучие на жителите и гостите на град Шипка. 
Празникът на града ще завърши на централния площад с концерт за камерна класическа музика. Под диригентството на маестро Максим Ешкенази талантливи млади музиканти ще представят няколко произведения. Концертът ще започне в 20:00 часа. Той е част от второто издание на "Лятна музикална академия" в Шипка, организирана от фондация „Академия Роза“.