Калоян Паргов и Костадин Паскалев, членове на Националния съвет на БСП, не виждат основание за наказание на тримата служебни министри от квотата на левицата. Това коментираха те пред журналисти пред централата на БСП преди заседанието на Националния съвет на левицата. 
В началото на седмицата Георги Свиленски обяви, че решение относно съдбата на тримата служебни министри – Явор Гечев, Весела Лечева и Крум Зарков ще бъде взето от Националния съвет на заседание в петък.  
Калон Паргов коментира пред медиите, че министрите участват в служебното правителство в лично качество. Той каза още, че през годините е имало и други такива случаи и даде пример с Костадин Паскалев в правителството на Симеон Сакскобургготски, който тогава е бил поканен за вицепремиер и министър на регионалното развитие. 
Калоян Паргов бе категоричен, че конфликтът Нинова – Радев ще доведе до отрицателен изборен резултат за левицата. 
Не бива да се караш и да влизаш в конфликти с най-рейтинговия човек в държавата, коментира Паргов. 
Относно евентуалните наказания на тримата министри, Паргов каза: Ние не подкрепяме такива мерки, не ги подкрепихме, когато Сергей Станишев "отстреля" Първанов, Румен Петков и компания, не ги подкрепихме и когато Корнелия Нинова започна с този "подборен отстрел", добави той.  По думите му подобна тема руши доверието и единството в партията. 
Костадин Паскалев също коментира темата. Той посочи, че на заседанието на Националния съвет, има три точки в дневния ред и в нито една от тях не е предвидено някой да бъде наказан.  Според мен няма никакво основание за наказване на лицата, които взимат участие в служебното правителството, заяви Паскалев. 
Ако хората, които твърдят обратното са чели внимателно устава, сигурно са щели да забележат, че когато става въпрос за партийно правителство, тогава се иска съгласието на партията. В случая става дума за служебно правителство, добави той.  „Мен лично ме е срам от поведението на ръководството на БСП по отношение на собствените й кадри и по отношение на президента на Република България“, заяви Паскалев. Той определи критиките на Нинова като „някакви истерични излияния“, които по думите му нямат нищо общо със здравия политически разум. 
Емил Георгиев, коалиционен партньор на БСП, председател на „Екогласност“ посочи, че тримата представители на БСП е трябвало да се консултират с ръководството на БСП. Те не са го направили, ако бяха „Екогласност“ щяхме да вземем много сериозни мерки срещу тях“, добави той. 
Заседанието на Националният съвет трябва да постави началото на подготовката на партията за изборите на 2 октомври. Очаква се да бъдат утвърдени структурата и състава на Националния предизборен щаб на БСП, както и формулата и начина на участие на БСП в изборите за народни представители в 48-ия парламент.