Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията (КЗПД) в Република Северна Македония възприела като опит за влияние върху нейната работа присъствието по време на проверката вчера в помещенията на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля на българския генерален консул Димитър Иванов, предаде агенция МИА.
От Комисията информират, че след получен сигнал от сдружение на граждани против Културния център е била извършена проверка в Центъра.
"При проверката е констатирано, че противно на досегашните практики, освен представители на сдружението, е присъствал и генералният консул на България Димитър Иванов. Присъствието му по време на изпълнението на законовите си компетенции Комисията възприема като опит за влияние върху работата на този независим орган, както и като възможност за инструментализиране на Комисията с политически цели, за което е информирала и министерството на външните работи", се казва в съобщението на Комисията, цитирано от МИА.
 Комисията ще оповести становището си по проверката си след приключване на процедурата. 
Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.