Полските власти съобщиха вчера за промяна на тенденциите в миграционните потоци по границата с Беларус. Мнозинството от мигрантите, които искат да влязат незаконно на полска земя по този маршрут, вече не са хора от Близкия изток, а африканци, пътували първо до Русия.
Правителството посочи, че тези африканските мигранти се делят на две основни групи. Едните само са преминали през руската територия, а другите са били там по-дълго време. Русия, също като Полша, е съседка на Беларус. Москва и Минск се намират и в тесен политически съюз помежду си.
В изявление, изпратено до Асошиейтед прес чрез имейл, полското правителство посочи, че тези мигранти са част от "хибридна операция, целяща дестабилизирането на източния фланг на НАТО".
От миналото лято към границите на Литва, Полша и в по-малка степен на Латвия започна засилено движение на миграционни потоци от Беларус. И трите страни са разположени по източната периферия на НАТО и ЕС.
Те се опитаха да накарат мигрантите да се откажат от опитите си да преминат границата, като ги задържаха или изтласкваха обратно на беларуска земя. Полша наскоро завърши изграждането на висока стоманена ограда по 186-километров участък от сухоземната си граница с Беларус. 
Правозащитни организации разкритикуваха Варшава и Вилнюс за отношението към мигрантите с мотива, че сред тях има и хора, които бягат от преследване и според международното право могат да кандидатстват за убежище.
Европейските лидери обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко в създаването на нов, изкуствен път за миграцията с цел да бъде дестабилизиран ЕС. Правителството на премиера Матеуш Моравецки заяви, че според него отговорност за това носи не само Минск, но и Русия, предвид съюза ѝ с Лукашенко.
В началните етапи на кризата хората, опитващи да влязат в ЕС през Беларус, бяха основно афганистанци, сирийци, иракски кюрди и други от Близкия изток. След огромния наплив, започнал миналото лято и продължил и през месеците след това, Евросъюзът се намеси и предприе действия за ограничаването му, включително като накара Ирак да спре преките полети до Беларус. Тези мерки в крайна сметка дадоха резултат и миграционният поток намаля.
Той обаче така и не спря изцяло. Впоследствие стана така, че този приток беше "засенчен" от далеч по-големия брой на украинските бежанци, които бяха радушно приети в Полша след началото на руската инвазия в Украйна през февруари. 
Отделът за национална сигурност към канцеларията на полския премиер заяви за АП, че по текущи данни на полската Гранична охрана мигрантите, които се опитват да влязат незаконно през полско-беларуската граница, в момента в огромната си част идват от страните от Африка на юг от Сахара.  
Те "притежават руски визи и именно през Русия стигат до Беларус", добави отделът.
"Визите им са издадени за работа или обучение, но според показанията, събрани от Граничната охрана, те никога не са възнамерявали да ги използват за тези цели, а само за да ги отведат по този път на миграцията. Същевременно руската администрация улеснява процедурите за получаване на виза", заяви правителството. "Освен мигрантите има и хора, които са пребивавали в Русия по-дълго време."
"Действията, предприети от Русия и Беларус, потвърждават, че този изкуствено създаден път на миграцията се контролира и координира от тези два режима и можем да очакваме, че в бъдеще тази хибридна операция, целяща дестабилизирането на източния фланг на НАТО, ще се провежда все по-усилено", допълни то.
По данни на Граничната охрана през юли е имало 914 опита за незаконно влизане в Полша от Беларус.
/БТА/
/Владимир Сахатчиев/