"България пее в Копривщица" е мотото на тазгодишното, 12-тото издание на Националния събор на народното творчество Копривщица 2022.  На шест сцени, пръснати по ливадите в местността "Войводенец", от 9:00 часа сутринта творчески състави и индивидуални изпълнители показват автентичен фолклор от 28-те административни области на страната. Хиляди българи и чужденци от четири континента изкачиха пеша височината, за да се насладят на техните изпълнения. Над 6500 за изпълнителите участват във фолклорната надпревара през трите дни на събора, който официално ще бъде открит утре в 10:00 часа на първа (централна) сцена.
Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години, като основни организатори са  Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Това каза на пресконференция Кунка Неделева, директор на музеите в Копривщица. Медиен партньор на събитието е БТА. 
По данни на организаторите най-възрастният участник тази година е 95-годишната Цана Иванова от Община Угърчин, която участва във всички издания на събора от неговото учредяване преди 57 години. Най-малките участници са бебета, които участват в представянето на различни обреди и обичаи. Сред участниците има и 3 чужди състава и изпълнители от 4-ри континента, чиито изяви ще могат да се видят в неделя на пета и шеста сцена.
На специална Улица на занаятите в центъра на Копривщица 150 занаятчии предлагат произведения на изкуството като музикални инструменти, носии от различни етнографски области, керамика, домашно приготвени сладка и различни вкусотии. Съпътстващите прояви включват демонстрации на ръчно изработени дантели по методите на совалкова дантела, изпълнения на духов оркестър към Средно училище "Любен  Каравелов" - Копривщица, кръгла маса на тема "12 Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики...".
От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.