Назначеният от служебното правителство областен управител на Смолян Стефан Сабрутев встъпи в длъжност. Той поема ръководството на областта за втори път, след като през 2021 г.  бе избран за управител от служебния кабинет „Янев“.  Заместник областният управител Явор Руженов връчи на Сабрутев символичния ключ на област Смолян.   „Приоритетите, които ще следвам като областен управител ще бъдат главно, свързани с конституционните правомощия на служебното правителство, а основният ангажимент ще бъде провеждане на честни и прозрачни избори“, заяви Сабрутев.
Наред с подготовката за вота през октомври, областният управител ще се заеме с текущите задачи и проблеми на региона. Предстои да провери проблема с доставката на дърва за огрев за населението.  Предстои ни тежка зима,  възможно е да има енергийна криза, според Стефан Сабрутев. Той се ангажира да провери дали са спазени обещанията на партийни лидери и ръководители на министерства, „които трябваше да снабдят с евтини дърва населението в цялата страна“.
Новият областен управител ще инспектира докъде са стигнали доставките на дърва и на каква цена. Ръководството на областта ще извърши проверки и относно готовността на училищата за новата учебна година.  Решението за отпускане  за област Смолян на 34.5 млн. лв. за ВиК и инфраструктурни обекти, Стефан Сабрутев оцени като едно от добрите решения на предходното правителство.