Австралийски и европейски биолози са установили, че имунитетът в носоглътката на децата значително по-добре се е справял с новия коронавирус в сравнение с имунната система на възрастните, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на университета на Куинсланд, Австралия.При появата на щама Омикрон ситуацията се е променила, открили още учените.
"В миналото децата по-рядко се заразяваха с новия коронавирус и по-лесно прекарваха инфекцията в сравнение с възрастните, като причината за това бе загадка. Показахме, че имунните клетки в лигавицата на носа при децата реагират значително по-активно на основния вирус SARS-CoV-2 в сравнение с носовете на възрастните. Установихме обаче, че нещата се променят при варианта Омикрон", каза д-р Кърсти Шорт от факултета по химия и молекулярни бионауки на университета на Куинсланд.
Първите наблюдения след разразяването на пандемията от новия коронавирус показаха, че децата значително по-рядко се заразяват с вируса SARS-CoV-2 и рядко изпитват тежки симптоми на инфекцията КОВИД-19, както е при възрастните. Вариантът "Омикрон" обаче поразява еднакво активно и деца, и възрастни.
Шорт и колегите й откриват причините за това в изследването, което проучва разликите в реакциите на имунната система на носоглътката при деца и при възрастни към различните разновидности на SARS-CoV-2. По време на експериментите било установено, че вроденият имунитет на децата реагира значително по-остро на появата на частици от SARS-CoV-2. Оказало се, че новият коронавирус се репликира значително по-слабо в носовете на децата. Това било особено силно изразено при варианта "Делта". Тенденцията обаче била доста по-слаба при "Омикрон". 
Изследването е осъществено при 23 деца и 15 възрастни. Авторите му посочват, че са нужни последващи проучвания за потвърждаване на резултатите, публикувани в "ПЛОС байолъджи".