Промишленото производство в Испания е продължило да нараства през юни благодарение на доброто състояние на испанската икономика въпреки напрежението на международните пазари, сочат данни на Националния статистически институт (INE), цитирани от Франс прес.
Според сезонно и календарно коригираните данни, производството се е увеличило с 1,1 на сто на месечна основа след растежа от 2,3 на сто през април и 0,1 на сто през май. Спрямо юни 2021 г., когато активността беше силно засегната от последиците от КОВИД-19, промишленото производство е нараснало с 3,8 на сто. Тази динамика потвърждава доброто икономическо състояние на Испания, с покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,1 на сто през второто тримесечие след +0,2 на сто през първото.
Производството с най-силен растеж в текстилната и автомобилната промишленост
Според статистическия институт растежът на производството в текстилната конфекция е бил 36,9 на сто през юни, следвано от автомобилния сектор (+19,9 на сто) и тютюневата промишленост (+15,6 на сто). 
Активността обаче се е свила в кожарския сектор (-10,6 на сто), дърводелската промишленост (-6 на сто) и фармацевтиката (-5,6 на сто). Тази динамика се наблюдава в момент, когато Испания се сблъсква, подобно на много други страни, с напрежението по веригите за доставки, влошени още повече от руската инвазия в Украйна. Конфликтът накара испанското правителство силно да понижи прогнозата си за растежа през 2022 г. до 4,3 на сто спрямо очакваните по-рано 7 процента, а за 2023 г- - до 2,7 на сто вместо 3,5 на сто.