"Сцената на Vox populi е най-новото ни пространство на открито за култура. В София създаваме още едно място за артисти от независимия сектор. Сценичният павилион ще присъства в градската среда до края на октомври и ще предложи разнообразна артистична програма". Това съобщават от Стголичната община, цитирайски думите на заместник-кмета Мирослав Боршош.
Десет години след основаването си, студио за документален театър Vox populi откри пространство за култура в градска среда. Павилионът, разположен в Княжеската градина - до паметника на Съветската армия,  е създаден с подкрепата на общината и е част от нейния календар с културни.
"Необичайното, иновативно и съвременно пространствено решение за театър ще присъства в градската среда подобно на "жив" билборд - зад витрините му ще тече спектакъл с осветление и  аудио система, което ще позволява на разположените около него зрители да "влязат" пълноценно в действието. Дървената сценична площадка пред павилиона, както и откритото пространство около него ще дават възможност за адаптация на различни мероприятия. През нощта павилионът ще бъде осветен и в него ще се прожектира видео-съдържание - също част от програмата със събития", разказват от общината.
Още през 2020 г. екипът на Vox populi започва да търси нови стратегии за достъп до публики – от една страна заради рестрикциите, наложени от извънредното положение, от друга - заради органичната нужда да се излезе от театралната зала и да се стигне до хората, да бъде извадена театралната акция на открито и документалният театър да се срещне с реалността, от която той възниква.