Промишленото производство в Германия леко се е възстановило през юни, най-вече в енергоемките сектори, въпреки продължаващия недостиг на доставките, сочат данни на Федералния статистически институт Дестатис (Destatis), цитирани от Франс прес.
Производственият сектор, основен стълб на най-голямата европейска икономика, отчита растеж от 0,4 на сто на месечна основа със сезонни корекции след лекия спад от 0,1 на сто през май. Данните за май са преразгледани към понижение спрямо обявените първоначално +0,2 на сто.
Производството в Германия е във фаза на стабилизация след силния спад от 3,7 на сто през март, породен от шока от руската инвазия в Украйна през февруари.
Показателят изпреварва очакванията на финансовите анализатори, анкетирани от "Фактсет" (Factset), които прогнозираха спад от 0,4 на сто.
На годишна основа производството е намаляло с 0,5 на сто през май, посочва Дестатис. 
През юни показателят се е повишил с 0,4 на сто в енергоемки сектори като химията и металургията, където от февруари до май беше регистриран спад от 5,4 на сто в контекста на скока на цените на енергията.
Промишленото производство като цяло е нараснало във всички сектори: с 1 на сто при инвестиционните стоки, с 0,3 на сто при междинните стоки и с 1,1 на сто при потребителските стоки в контекста на висока инфлация, която свива покупателната способност на домакинствата.
Извън промишлеността, месечен спад от 0,8 на сто е отчетен в общественото строителство. Германският промишлен модел, силно зависим от международната търговия и от умерени цени на енергията, страда от хроничен недостиг на междинни стоки, от високите цени на суровините и геополитическата несигурност, свързана с войната в Украйна. Към това се прибавя политиката на Пекин за борба с КОВИД-19, довела до локдауни и затваряне на заводи в Китай, който е най-големият търговски партньор на Германия.
Това промишлено забавяне слага спирачка на икономическото възстановяване на Германия, започнало в началото на годината. През второто тримесечие БВП е в стагнация (0,00 на сто), един от най-слабите растежи в еврозоната. Но най-лошото може би ще предстои, поради опасенията от спиране на руските газови доставки за Европа, което би понижило германския БВП с 1,5 на сто през 2022 г. и с 2,7 на сто през 2023 г., според МВФ.