Броят на новите случаи на коронавирус по света намалява на седмична база с 9 процента, при общо отчетени инфекции за периода от над 6,5 милиона, показват данните на Световната здравна организация.
Броят на починалите остава на устойчиво равнище на седмична база, като по света са регистрирани общо над 14 000 нови смъртни случая.
Общо от началото на пандемията са отчетени 577 018 226 доказани случая на заразяване, включително 6 401 046 починали.
Поставените ваксинни дози по света от началото на имунизационната кампания срещу ковид са 12 308 330 588, показват данните на СЗО.
Следва по-важното от света за пандемията за периода 29 юли – 5 август по страни:
ФРАНЦИЯ
Франция отмени от 1 август правилата за влизане в страната, наложени заради коронавирусната пандемия.
Вече не е нужно пристигащите от чужбина да представят документ за ваксинация, отрицателен ковид тест или да удостоверяват, че скоро са преболедували ковид (от последната възможност за влизане в страната можеха да се възползват само гражданите на ЕС).
Френското правителство си запазва правото, ако се появят нови опасни варианти на вируса, да върне частично или изцяло ограничителните мерки за влизащите на негова територия. 
НИДЕРЛАНДИЯ
Нидерландия обяви в края на миналата седмица, че подготвя кампания за поставяне на бустерни дози в края на лятото. Тя ще започне от септември и от нея ще могат да се възползват хората над 12 години.
Целта на мярката е да се предотврати рязко повишение на новите случаи на заразяване през есента.
Нидерландия излиза от летен пик на инфекциите, който доведе до увеличаване на хоспитализациите, но не и до претоварване на здравната система. През последните седмици разпространението на коронавируса започна да се забавя.
От началото на пандемията в Нидерландия са регистрирани над 22 000 смъртни случая, свързани с КОВИД-19.
ГЕРМАНИЯ
В Германия в сряда властите обявиха нови противоепидемични мерки за есента и зимата, тъй като очакват нов пик в броя на заразените през студените месеци.
Носенето на маски в самолетите и при пътувания на дълги разстояния с влак и автобус ще бъде задължително от октомври до началото на април в цяла Германия. Задължителното носене на маски и представяне на отрицателен тест за коронавирус ще се изисква при посещение в болниците, старческите домове и подобни институции с уязвими групи от населението.
Много други правила ще се въвеждат индивидуално от 16-те отделни провинции в зависимост от това, колко сериозно е разпространението на коронавируса там. Тези правила могат да включват носенето на маски в местния обществен транспорт, в училищата за учениците от пети клас нагоре, както и при обществени прояви на закрито.
Някои обществени учреждения, като училищата, затворите и центровете за настаняване на бежанци, може отново да въведат като мярка редовното тестване, в случай че броят на новозаразените се повиши, обявиха германските власти. 
Новите правила трябва да бъдат одобрени от правителството и парламента, за да влязат в сила, но се очаква, че ще бъдат приети.
КИТАЙ
В понеделник властите в китайския град Шанхай, който беше тежко засегнат от новата вълна на пандемията, за пръв път от 1 юли не отчетoха нито един нов случай на местно предаване на вируса. Ден по-рано имаше шест такива инфекции.
Освен тези положителни данни в града за същото денонощие не беше регистриран и нито един нов смъртен случай от заболяването.
СЕВЕРНА КОРЕЯ
В съседна Северна Корея миналата събота за пръв път от месеци не беше отчетен нито един нов случай на треска за денонощие.
"Случаи на треска" е формулировката, която властите там използват, за да опишат случаите, които са съмнителни за ковид.
Това беше първият ден, когато в КНДР не беше отчетен нито един нов случай на треска, откакто през май властите изненадващо признаха, че на територията на страната има епидемия от коронавируса, и въведоха още по-строги мерки от преди за борба с разпространението на заразата.
Експерти обаче се усъмниха в достоверността на данните за хода на епидемията в Северна Корея поради прекалено ниския брой на заразените и починалите, при положение че в последно време случаите на инфекция рязко нараснаха. Експертите допускат и нов пик на заразата в КНДР в следващите месеци, както може да се случи и в другите страни по света.
НОВА ЗЕЛАНДИЯ
В полунощ миналата неделя Нова Зеландия окончателно отвори границите си за гражданите на всички страни по света. Така беше премахнат един от най-строгите режими за пътуване, въведени заради пандемията.
Нова Зеландия започна поетапно да отваря границите си през февруари, първо само за своите граждани. След това през май те бяха отворени и за туристите от над 50 страни, сред които САЩ, Канада и Великобритания. 
Въпреки това повечето туристи и гости на Нова Зеландия пак ще трябва да са ваксинирани срещу КОВИД-19 и да си направят два теста след пристигането, но повече няма да трябва да се карантинират.
Нова Зеландия като цяло остана незасегната от пандемията до идването на силно заразния вариант Омикрон на коронавируса през декември, който на практика обезсмисли крутите мерки по границите ѝ. 
Макар че на моменти по време на пандемията страната можеше да се похвали с едни от най-ниските равнища на смъртност, пълното затваряне на границите ѝ нанесе тежки щети на икономически сектори като туризма и остави хиляди новозеландци блокирани в чужбина, без да могат да се приберат в родината си.